Banner

.

Narječje
Govor na kojem Krivopućani govore, odnosno divane, je štokavsko-ikavski, a pripada skupini tzv. "zapadnih bosanskohercegovačkih govora". Kao svaki drugi dijalekt hrvatskog jezika podliježe raznim utjecajima i promjenama kroz povijest, no još uvijek se aktivno koristi i prepoznatljiv je, iako je danas sve veći utjecaj književnog jezika, ali i drugih dijalekata područja na kojem Krivopućani žive, poglavito senjskog.

Taj se dijalekt danas govori na području omeđenom na sjeveru čakavskim govornim područjem pa do zapadne Hercegovine, uključujući najveće dijelove dalmatinske Zagore i jugozadpadne Bosne.

Zanimljivo je da se Krivopućani od ostalih senjskih Bunjevaca razlikuju po tome što slabo razlikuju glasove č i ć i dž i đ, t.j. uglavnom koriste "meku" varijantu. Od ostalih Bunjevaca senjskog područja razlikuju se i po završavanju riječi na e umjesto na a, premda je i ta varijanta prisutna.:
bije san - bija san
čuje san - čuja san
dije - dija (dio)


Kao dio naše baštine treba njegovati i očuvati ovaj govor. Zato na ovim stranicama ne pazimo previše na književni način izražavanja, nego namjerno koristimo našu ikavicu i naše stare fraze i riječi, iako ih se mnogi više i ne sjećaju i iako se danas sve manje koriste.

Ako netko ima snimke krivoputskog govora (audio ili video), rado ćemo iste ovdje uvrstiti. Isto tako se radujemo tekstovima na našem dijalektu, kako bi se što više sačuvalo i prenijelo budućim generacijama.

O detaljima pročitajte članak znanstvenice Ankice Čilaš Šimpraga:
"Govor Krivog Puta kod Senja"
FLUMINENSIA, god. 19 (2007) br. 1, str. 57-74
http://hrcak.srce.hr/file/25759
 
blank blank blank

krivi-put.com - Informacije o Krivom Putu i okolici

Copyright krivi-put.com - All rights reserved.
Webhosting: netdomena.hr | Webdesign: ivi-design.de