Banner

.

Krivopucke žrtve
Naš krivoputski pisnik Milan Krmpotić u svojoj pismi "Krivopucka" na dirljiv način opisuje stradanje našeg puka kroz vike. I zaista je puno krvi i znoja proliveno da bi se sačuva svoj identitet i svoja vira, od napuštanja matični područja do današnji dana.

U pričan i sićanjn naši stariji još su posebno prisutna stradanja drugog svickog rata i vrimena potlje istog. Suprug naše Krivopućanke gđe, Blaženke Ljubović, profesor Enver Ljubović, izda je knjigu koja se dobrin dilon bavi uprav tin stvarin, pa van je preporučamo. U njoj je i popis svi poznati žrtava drugog svickog rata i poraća. Siguro nema ni jedne bunjevačke vamilije, a da nije imala žrtava, pa neka im je vična sliava i da im je laka rvacka gruda.

U pričan naši stariji puno se govorilo o stradanju naši ljudi baš po krivopuckon kraju pa ima dosta priča i legendi o tomen. U Vranckovcu naprimer je živa priča o žrtvan pokolja na Likarevcu, o tome kako je Ošlje polje davni dana dobilo ime po tomen što su po proliveoj krvi plivale uši i još o mnogin mistin di su stradali pojedinci. Virovalo se da se na tin mistin po noći vide svitla, ka sviće za te mrtve... Ugvlavnon je puno priča o još više ljuckog stradanja, koje bi sve trebalo popisat, istražit i obilježit. Da se ne zaboravi i da se - ako Bog da - ne ponovi.

Iz pjesme "Krivopucka" Milana Krmptića:

"...U prošlin cajtin nespokoja
nemilo su nas znale ist
ka niki otpad ljuckog soja
vitrine razne kroz povist.
(...)
Ka i svoje carsko je branija
Bunejvac, poslušno ko janje.
Ćača mu vojske ranija,
a njega vodili u rov na klanje.

Unda je Galicija kosti žerala
u slavu cara i višnjega boga.
Osušila se ka suva merala
Mara, čekajuć Vranu svoga.

Rat je proša, a tuga ostala.
Na tuđoj zemlji mrtvi gnjiju.
Udovica je Vranca postala
a vitri gladi šencin viju.
(...)"
 
blank blank blank

krivi-put.com - Informacije o Krivom Putu i okolici

Copyright krivi-put.com - All rights reserved.
Webhosting: netdomena.hr | Webdesign: ivi-design.de