Banner

.

Povijest
U članku "Zemljopisni položaj i pregled novije povijesti Krivog Puta", objavljenom u monografiji "Živjeti na Krivom Putu 1" (2008., str. 49), Blaženka Ljubovič, prof., piše:

"(...) Najstarija prošlost Krivog Puta malo je poznata. Prvi podaci vezuju se za naseljavanje Bunjevaca (17.st.) o čemu su pisali brojni autori (...). Zanimljiva je legenda o imenu naselja Krivi Put. Cijelo područje od Ledenica do Senja, koje su zaposjeli doseljeni Bunjevci, od njihova doseljenja ne nosi više naziv svetojakovsko nego krmpotsko pa prema tome i područje u senjskoj planini. Međutim tek će se oko godine 1861. za naselje Bunjevaca u senjskoj planini početi koristiti novi naziv. Njegovo je izvorište u činjenici da su se konji senjskih venturina usmjerili na pašu u pravcu senjske planine - dragom kroz koju bijaše utrt vijugavi krivi putić. Ti su venturinski konji zalutali u senjskoj planini, a u potrazi za njima jedan će Bunjevac, prema predaji, upozoriti da su konji uputili tamo gore onim krivim putićem. Taj se naziv potom toliko uvriježio u narodu, da se otada naselje Krmpoćana u senjskoj planini naziva Krivi Put (...)."

Nadalje u članku možete pročitati niz zanimljivih detalja o zemljopisu, razvoju stanovništva od nekadašnjih preko 3000 duša do današnjih par stotina, o školstvu te o Krivom Putu u 19. i 20. stoljeću, pa vam ga preporučamo.

Mi ćemo pak nadopunjavati ovu rubriku sa daljnjim informacijama, čim stignemo.
 
blank blank blank

krivi-put.com - Informacije o Krivom Putu i okolici

Copyright krivi-put.com - All rights reserved.
Webhosting: netdomena.hr | Webdesign: ivi-design.de