Banner

.

Župa Krivi Put
misaU Krivom Putu, u predjelu Plovanija koji pripada zaselku Podbilo, nalazi se župna crkva istoimene župe Majke Boćje Snježne. Bunjevci bi rekli Gospe Snižne. Župa pripada senjskom dekanatu gospićko-senjske biskupije, a istu vodi preč. Mile Čančar, koji na mise dolazi iz Senja.

Blagdan Gospe Snježne, 5. kolovoza, prigoda je kada se okupljaju Krivopućani iz svih krajeva Hrvatske i svijeta. Toga dana dolaze na misu, obilaze groblje i druže se na narodnom zboru, koji potraje do kasno u noć.

U tijeku je temeljita obnova crkve i prostora oko iste, pa i ovim putem upućujemo poziv svim donatorima da se obrate župniku Mili Čančaru, a njemu i svim dobrotvorima zahvaljujemo na trudu i učincima. Užitak je gledati, kako se uređuje unutrašnjost, fasada i okoliš crkve.

U blizini crkve nalazi se i mjesno groblje Krivi Put, na kojem se obavljaju pogrebi žitelja Krivog Puta, ali i onih davno raseljenih, koji još uvijek osjećaju pripadnost ovom kraju.

U članku "Župa Krivi Put" u monografiji "Živjeti na Krivom Putu 1" (2008., str. 69) gospićko-senjski biskup msgr. Mile Bogović između ostaloga piše:

"U vrijeme vizitacije biskupa Glavinića 1695. godine Bunjevci Krmopćani imaju župnu crkvu sv. Jakova. Po tim će se Krmpoćanima mjesto poslije prozvati Krmpote. Biskup Pohmajević spominje 1727. godine na tom području 80 bunjevačkih kuća. On je na blagdan zaštitnika župe, sv. Jakova, 25.srpnja, posvetio župnu crkvu. U vrijeme njegove vizitacije ne spominje se crkva u Krivome Putu. Biskup Benzoni godine 1733. piše da bi trebalo sagraditi crkvu na podrčju Malića kako bi se Bunjevci mogli i ljeti okupljati na misu i pouku. Tada već u Podbilu postoji proštenjarska crkvica Majke Božje Snježne, za koju biskup kaže da je u dobrom stanju jer je gotovo sagrađena.
Predaja kaže da je ondje pao snijeg 5. kolovoza što je shvaćeno kao želja Majke Božje da se na tom mjestu sagradi crkva (...)."

Nadalje biskup Bogović piše: "Već je u 18. stoljeu u krivoputskim krajevima bilo dosta stanovnika sa stalnim boravkom. Biskup Čolić bilježi da je godine 1747. spomenuta crkva Gospe Snježne povjerena krmpotskom kapelanu i Podbilaru Antunu Tomljanoviću zvanom Panjić, a senjski vikar Vinko Vukasović 1756. godine predlaže da se ondje osnuje samostalna kapelanija. Koncem tog stoljeća krivoputski je kraj bio napućeniji od krmpotskoga, zato je službena vladina komisija 1789. godine odlučila da se središte župe premjesti u crkvu Majke Božje Snježne. Odredba je provedena naredne godine. Tako je Krivi Put postao župsko središte, a Krmpote su postale krivoputska kapelanija. Ta će se kapelanija 1807. godine osamostaliti u posebnu župu. Od tada se župske granice nisu mijenjale. Kada je osnovana krivoputska župa, pripojena su joj naselja Veljun i Francikovac, koja su do tada bila pod župom Senjska Draga.
Prijašnja crkva Gospe Snježne nije bila dovoljno velika, pa je već 1790. započeta gradnja nove. Godine 1794. sagrađen je i župni stan.
(...)
U 19. je stoljeću broj stanovnika zbog prirodnog priraštaja neprestano rastao te je 1856. godine sagrađena veća i potpuno nova crkva, kako svjedoči ploča na njezinu pročelju. To je već treća crkva na istom mjestu. (...)
Porastom stanovništva i ta se crkva pokazala premalenom. Godine 1910. srušeno je staro svetište crkve i na tome je mjestu ona produljena za cijelo današnje svetište i za nekoliko metara lađe."

Poslije II. svjetskog rata stanovništvo je naglo padalo, sve do današnjih dana, tako da je današnja crkva - osim povodom blagdana Gospe Snježne - prevelika za broj vjernika. U zadnje vrijeme neki Krivopućani iz Senja i okolice znaju doći na Misu u Krivi Put.
 
blank blank blank

krivi-put.com - Informacije o Krivom Putu i okolici

Copyright krivi-put.com - All rights reserved.
Webhosting: netdomena.hr | Webdesign: ivi-design.de