Banner

.

Rudy Prpić
Rudy Perpich (Prpić)

Rudolph (Rudy) Perpich rođen je 27.6.1928. u Carson Lakeu, u državi Minnesoti (SAD) od roditelja hrvatskog podrijetla. Otac Ante (Anton, Anthony) bio je rodom iz krivoputskog Mrzlog Dola, iz Rusove Drage, a majka Marija (Mary) kći hrvatskih iseljenika u SAD-u.  Na krštenju je dobio još i ime George (Jure). Kao dijete živio je u vrlo skromnim uvjetima, koje su mu roditelji - kućanica i radnik na željeznici - mogli priuštiti. U obitelji se razgovaralo isključivo na hrvatskom, pa je Rudy pošao u školu bez znanja engleskog jezika. Suvremenici pišu da je govorio engleski s prepoznatljivim hrvatskim naglaskom. 

Nakon završetka škole studirao je stomatologiju i radio u svojoj struci. 1954. oženio je Delores (Lola) Simich i imao dvoje djece: Mary Sue i Rudya jr.. Prijatelji pišu da je bio odan Loli i da je ona imala velik utjecaj na njega i bila mu savjetnicom. Za svog oca je pričao da je bio brižan i vrlo skroman, što ilustrira ova anegdota: Kada su Rudy i Lola nakon vjenčanja pošli na bračno putovanje, došli su se javiti Rudyevim roditeljima. Otac im je zaželio sretan put, ali i poslao Rudya neka ode skinuti vjenčano odijelo, jer da on ima još sinova kojima će trebati.

Tek 1962. godine Rudy Prpić počinje se baviti politikom, kada je izabran u senat države Minnesote. Dana 29.12.1976. pak postao je guvernerom iste. Bio je omiljen u puku, a posebno se zalagao za siromašne i smatrao obrazovanje jedinim putem iz siromaštva. Kršio je rasne barijere i bio posebno prihvaćen od crnačke populacije.

 Privremeno napušta guvernersku funkciju nakon izgubljenih izbora 1978., da bi se 1982. opet vratio pobjedom na izborima. Guverner ostaje dva mandata, a 1990. gubi izbore i odlazi u Hrvatsku sa željom da pomogne pri formiranju mlade hrvatske države, što mu nažalost nije uspjelo. 1995. Rudy Prpić umire od zloćudne bolesti.

Prpić je bio jedan od najistaknutijih političara u SAD-u, do te mjere mu se 1988. sugeriralo da se kandidira za predsjednika, što je on odbio. 

Pogledajte link sa životopisom, slikom i slikom groba:
http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cgi?page=gr&GRid=5143

Ovdje ćete naći sliku i opširan životopis sa komentarima suvremenika:
http://www.geocities.com/Heartland/1302/perpich.html

Link na stranicu parlamenta Minnesote (ovdje ćete naći informacije o njegovoj braći; Anthonyu i Georgeu):
http://www.leg.state.mn.us/legdb/fulldetail.asp?ID=10522

Slike:
http://images.google.de/images?hl=de&q=rudy%20perpich&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi
 
blank blank blank

krivi-put.com - Informacije o Krivom Putu i okolici

Copyright krivi-put.com - All rights reserved.
Webhosting: netdomena.hr | Webdesign: ivi-design.de