Banner

.

Mladi američki povjesničar hrvatskog podrijetla korijenje vuče iz Krivog Puta. Djed mu je rođen u Sibinju (rekli bi Krivopućani: "Na sveton Iliji" i 1914. se otisnuo "trbuhom za kruhom" u Ameriku i zaposlio se - kao mnogi Krivopućani - u rudnicima bakra Anacaonda u državi Montani. Sredinom 1920. otišao je u stari kraj, kako bi se oženio. Na isti su način postupili mnogi američki Krivopućani.

Williamova baka bila je iz Alana. Smjestili su se u Irontonu u državi Minnesoti (u kojoj će kasnije naš Rudy Prpić postati guverner). I ovdje je djed radio u rudnicima željeza. 1927. rodio im se sin, Williamov otac. Sam William kaže: "Naselja na sjeveru Minnesote bila su puna doseljenika iz Hrvatske, Slovenije i Crne Gore. Tomljanović, Prpić, Pavelić, Butorac, sva prezimena područja oko Senja, među najčešćima su u tom dijelu Minnesote. Moja majka (njemačko-engleskog podrijetla) dugo je vjerovala da je Krivi Put, selo iznad Senja, neka velika metropola, jer su svi Hrvati iz njenog dijela Minnesote došli odatle."

Williamovi roditelji bili su pravnici, a on je završio studij povijesti i doktorirao na temi "Strossmayerova jugoslavenska ideja."  Obranom disertacije o Strossmayeru, 1997. na prestižnom Yale University, postigao je najviši znanstveni stupanj u Sjedinjenim Državama, Degree of Doctor of Philosophy.

Više na ovu temu ovdje:

http://www.vjesnik.hr/html/2000/11/10/Clanak.asp?r=tem&c=1                            

 
blank blank blank

krivi-put.com - Informacije o Krivom Putu i okolici

Copyright krivi-put.com - All rights reserved.
Webhosting: netdomena.hr | Webdesign: ivi-design.de